الحقيقة ياصديقاتى أخدت طريقة الفايش من أمى ربنا يديلها الصحة وعملته وطلع حلو ياريت تجربوه هتحبوه أوى وآدى الطريقة والمقادير
أولاً : المقادير
1- كوب لبن تغليها وتضعيها فى إناء محكم الغلق وتضعيها فى مكان دافئ حوالى يوم وتفتحى عليها إذا لاقيتيها عملت زى الزبادى يبقى هى كده جاهزة للخطوة اللى بعد كدة أما إذا لاقيتيها مبقتش زى الزبادى يبقى تستنى يوم آخر إلى أن تلاقيها بقت زى الزبادى وهى بتبقى كده بسرعة كل ماكانت موضوعة فى مكان دافئ بإستمرار
2- إثنين كيلو دقيق
3- حوالى 1 كيلو لبن ويمكن يحتاج شوية زيادة يعنى تخلى حوالى نصف كيلو إحتياطى جنبك
4- تجيبى من عند العطار ب50 قرش كركم وبجنيه محلب تطحنيه كويس أوى وكمان تنخليه بالمنخل علشان تضمنى إنه ناعم جداً
5-حوالى واحد ونصف كوب سكر
6- قطعة خميرة بيرة فى حجم عين الجمل أو 2 ملعقة كبيرة خميرة جافة وتذوبيها مع ملعقة سكر فى شوية ماء دافئ
7- حوالى كوب سمن بلدى
8- شوية زيت ذرة هنلم بيهم العجين فى الآخر
9- آخر حاجة 2 بيضة
ثانياً : الطريقة
1- تصحى بدرى علشان يبقى نهارك قشدة والفايش يبقى حلو
2- طبعاً هنبدأ العمل بعد الخطوة نمرة 1 المذكورة فى المقادير
3- بنجيب حوالى نصف كوب دقيق ونضع عليه شوية لبن بحيث تكون عجينة مثل عجينة الزلابية ثم نضع عليهم اللبن المتجمد من الخطوة رقم 1 المذكورة فى المقادير سابقاً وأعجنهم كويس جداً إلى أن يختلطوا ويصبحوا عجينة لينة طرية يعنى
4- أغطيهم وأتركهم فى مكان دافئ حوالى ساعة هنلاقيها أختمرت وإرتفعت وبقت جميلة أوى
5- فى أثناء الساعة ديه تكونى إنتى بتحضرى للعجن يعنى دفيتى اللبن ووضعتى فيه الملحب المطحون والكركم شوية شوية بشويش إلى أن يصبح لونه دهبى جميل ومش شرط إن تضعى الكركم كله
6- ثم تسيحى السمن وتضعيه على اللبن
7- تكسرى البيض عليهم
8- ثم السكر على السابق وتذوبيه كويس ويبقى كل الخليط ده دافئ
9- نضع الدقيق المنخول وعليه ذرة ملح ونضع عليه رقم 3 والخميرة البيرة المتحضرة من السابق وأدعكهم كويس فى الدقيق
10- أضع الخليط رقم 8 وأعجن العجينة كويس قوى جداً
11- فى النهاية ألم الدقيق بشوية زيت إلى أن تصبح عجينة ناعمة وحلوة فى إيدك
12- أغطيها وأتركها فى مكان دافئ إلى أن تختمر وتعلى وده من ساعة إلى ساعتين وده حسب دفئ المكان
13- فى إثناء تخمير العجين تكونى بتحضرى الصاجات ودهناهم بالزيت دهناً جيداً
14- بعد التخمير تولعى الفرن على حرارة متوسطة وتتركها
15- تبدأى فى تقطيع العجين إلى فطائر مثل القربانة المتوسطة
16- وتتركيها حوالى ساعة على الصاجات حتى تعلى الفطائر
17- تخبزيها إلى أن تصبح حمراء جميلة
18- بعد أن تبرد تقطعى الفطائر صوابع حسب الرغبة وتعيدى وضعها فى الصاجات وتدخليها الفرن إلى أن يحمر الوجه
19- تعيدى قلب الصوابع على الجهة الأخرى وتدخليها الفرن تانى إلى أن يحمر الوجه الآخر
20- يعنى بإختصار بتحمصى الفايش
وفى النهاية وبعد طول عناء تشطبى المطبخ وتاخدى حمام وتعملى كوب لبن بشاى كبيرة وتاخدى كم صابع فايش معاهم وتدعى لى مش تدعى عليا
وبالهنا والشفا
أولاً : المقادير
1- كوب لبن تغليها وتضعيها فى إناء محكم الغلق وتضعيها فى مكان دافئ حوالى يوم وتفتحى عليها إذا لاقيتيها عملت زى الزبادى يبقى هى كده جاهزة للخطوة اللى بعد كدة أما إذا لاقيتيها مبقتش زى الزبادى يبقى تستنى يوم آخر إلى أن تلاقيها بقت زى الزبادى وهى بتبقى كده بسرعة كل ماكانت موضوعة فى مكان دافئ بإستمرار
2- إثنين كيلو دقيق
3- حوالى 1 كيلو لبن ويمكن يحتاج شوية زيادة يعنى تخلى حوالى نصف كيلو إحتياطى جنبك
4- تجيبى من عند العطار ب50 قرش كركم وبجنيه محلب تطحنيه كويس أوى وكمان تنخليه بالمنخل علشان تضمنى إنه ناعم جداً
5-حوالى واحد ونصف كوب سكر
6- قطعة خميرة بيرة فى حجم عين الجمل أو 2 ملعقة كبيرة خميرة جافة وتذوبيها مع ملعقة سكر فى شوية ماء دافئ
7- حوالى كوب سمن بلدى
8- شوية زيت ذرة هنلم بيهم العجين فى الآخر
9- آخر حاجة 2 بيضة
ثانياً : الطريقة
1- تصحى بدرى علشان يبقى نهارك قشدة والفايش يبقى حلو
2- طبعاً هنبدأ العمل بعد الخطوة نمرة 1 المذكورة فى المقادير
3- بنجيب حوالى نصف كوب دقيق ونضع عليه شوية لبن بحيث تكون عجينة مثل عجينة الزلابية ثم نضع عليهم اللبن المتجمد من الخطوة رقم 1 المذكورة فى المقادير سابقاً وأعجنهم كويس جداً إلى أن يختلطوا ويصبحوا عجينة لينة طرية يعنى
4- أغطيهم وأتركهم فى مكان دافئ حوالى ساعة هنلاقيها أختمرت وإرتفعت وبقت جميلة أوى
5- فى أثناء الساعة ديه تكونى إنتى بتحضرى للعجن يعنى دفيتى اللبن ووضعتى فيه الملحب المطحون والكركم شوية شوية بشويش إلى أن يصبح لونه دهبى جميل ومش شرط إن تضعى الكركم كله
6- ثم تسيحى السمن وتضعيه على اللبن
7- تكسرى البيض عليهم
8- ثم السكر على السابق وتذوبيه كويس ويبقى كل الخليط ده دافئ
9- نضع الدقيق المنخول وعليه ذرة ملح ونضع عليه رقم 3 والخميرة البيرة المتحضرة من السابق وأدعكهم كويس فى الدقيق
10- أضع الخليط رقم 8 وأعجن العجينة كويس قوى جداً
11- فى النهاية ألم الدقيق بشوية زيت إلى أن تصبح عجينة ناعمة وحلوة فى إيدك
12- أغطيها وأتركها فى مكان دافئ إلى أن تختمر وتعلى وده من ساعة إلى ساعتين وده حسب دفئ المكان
13- فى إثناء تخمير العجين تكونى بتحضرى الصاجات ودهناهم بالزيت دهناً جيداً
14- بعد التخمير تولعى الفرن على حرارة متوسطة وتتركها
15- تبدأى فى تقطيع العجين إلى فطائر مثل القربانة المتوسطة
16- وتتركيها حوالى ساعة على الصاجات حتى تعلى الفطائر
17- تخبزيها إلى أن تصبح حمراء جميلة
18- بعد أن تبرد تقطعى الفطائر صوابع حسب الرغبة وتعيدى وضعها فى الصاجات وتدخليها الفرن إلى أن يحمر الوجه
19- تعيدى قلب الصوابع على الجهة الأخرى وتدخليها الفرن تانى إلى أن يحمر الوجه الآخر
20- يعنى بإختصار بتحمصى الفايش
وفى النهاية وبعد طول عناء تشطبى المطبخ وتاخدى حمام وتعملى كوب لبن بشاى كبيرة وتاخدى كم صابع فايش معاهم وتدعى لى مش تدعى عليا
وبالهنا والشفا